Door Mart Janssen op 5 juni 2013

Staatssecretaris Dekker (PvdA) stelt bestaansrecht kleine scholen veilig

Met gebruik van informatie uit De Volkskrant 29/05/13

Als PvdA-Leudal hebben wij er voor geijverd (oa nog in de raadsvergadering van mei jl) en zijn wij blij dat het minimum aantal leerlingen voor basisscholen niet omhoog gaat van 23 naar 100. Goed nieuws voor basisscholen in o.a. Heibloem en Buggenum die op termijn met een (sterk) teruglopend aantal leerlingen te maken krijgt.

Wel vervalt een overheidstoeslag voor kleine scholen. In plaats daarvan krijgen kleine scholen een bonus als zij onderling gaan samenwerken. Dat maakte PvdA-staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs 29-05-2013 bekend op een basisschool in Zeeland.

Dekker legt met zijn besluit een advies van de Onderwijsraad naast zich neer. In februari adviseerde de raad om de norm te verhogen naar 100 leerlingen. Een op de vijf basisscholen zou door de maatregel verdwijnen, vooral veel dorpen zouden hun basisscholen verliezen.

De norm blijft echter op 23, de situatie blijft dus ongewijzigd. Problematisch, vindt de Onderwijsraad. Op kleine scholen is het onderwijs vaak onder de maat, zo stond in het advies. Kinderen van verschillende leeftijd zitten bij elkaar in de klas, docenten kunnen taken minder verdelen, de werkdruk is hoger en kleine scholen kosten relatief veel geld.

Wat betreft de Onderwijsraad zouden alleen de scholen met minder dan honderd leerlingen open mogen blijven die in lastig te bereiken gebieden staan, zoals de Waddeneilanden. Door de hogere norm zouden bijna vijfhonderd dorpen hun scholen kwijtraken. Ook veel scholen met een eigen onderwijsfilosofie zouden moeten sluiten, zoals antroposofische scholen en gereformeerd-vrijgemaakte scholen.

‘Ik wil niet over een nacht ijs gaan, maar de discussie aangaan met ouders, wethouders en schoolbestuurders’, zei Dekker in februari. Hij is na die gesprekken tot inkeer gekomen. Kleine scholen mogen openblijven, maar krijgen wel minder financiële steun van het Rijk. Om toch aanspraak te maken op toeslag, zullen kleine scholen moeten gaan samenwerken.

Mart Janssen

Mart Janssen

Woont in: Roggel Vind ik leuk: natuur, mijn gezin, sport (kijken) Muziek: van Neil Young tot Snow Patrol Vrije tijd: lekker buiten Fijnste plek in de Leudal: Leudal is een fijne plek Lid van de PvdA sinds: ?? Opleiding: Sociale Academie (Sittard) Vroegere functies: buurthuiswerk in Ridderkerk, prov. consulent voor mensen met een verstandelijke handicap

Meer over Mart Janssen