Door Marko Barendregt op 5 juni 2013

PvdA niet voor kaasschaaf over verenigingen

De PvdA is het niet eens met de voorgestelde algemene bezuiniging op het verenigingsleven die de gemeente wil doorvoeren. Deze bezuiniging komt erop neer dat alle verenigingen en instanties die subsidie ontvangen het voortaan met 14% minder moeten doen. De gemeente heeft daarbij niet gekeken naar de individuele omstandigheden en heeft de verenigingen geen inspraak gegeven. De PvdA heeft hierover in de gemeenteraad en motie ingediend.

Fractievoorzitter Mart Janssen van de PvdA vindt dat de wethouder zich er met een algemene bezuiniging erg makkelijk vanaf maakt. Wat hem betreft doet hij zijn huiswerk over door samen met de verenigingen te kijken hoe er wel op een verstandige manier bespaard kan worden. Janssen: “Alleen door samen met de dorpsbewoners op te trekken kun verstandige kostenbesparingen realiseren zonder de kwaliteit van het verenigingsleven onherstelbare schade toe te brengen.” Janssen denkt daarbij aan alternatieve besparingen zoals middels samenwerking. Ook zou met verenigingen overlegd kunnen worden of zij kunnen helpen met bijvoorbeeld het uitvoeren van onderhouds- en beheerwerkzaamheden bij hun accommodaties (bijv. sportterrein), die nu nog voor rekening van de gemeente vallen. Janssen: “Alles beter dan rücksichtslos iedereen 14% korten.

Verenigingen, vrijwilligers en hun activiteiten nemen een steeds belangrijkere plaats in voor gemeenschapsontwikkeling, leefbaarheid in de dorpen en zelfsturing. In de toekomst, met de nieuwe welzijnstaken die naar de gemeente toekomen, neemt het belang alleen maar toe.

Marko Barendregt

Marko Barendregt

Woont in: Neeritter Vind ik leuk: Teveel, bijvoorbeeld mijn werk (Stichting Benchmark GGZ), mijn hobbies en natuurlijk mij gezin. In de lokale politiek vind ik campagnevoeren erg leuk. Sterk in: Ik ben een mannetje van de inhoud, hou ervan mijn tanden te zetten in complexe problemen en puzzels. Motto: sociaal, samen, sterk! Vrije tijd: hardlopen, koken,

Meer over Marko Barendregt